احاديث گوهربار پيامبر گرامى اسلام «صلى الله عليه وآله وسلّم» از زبان""" مقام معظم رهبر """
ads ads
صفحه 1 از 3 123 آخرینآخرین
نمایش نتایج: از شماره 1 تا 7 , از مجموع 15
    مدیر انجمن اهل بیت(ع)
    آفلاین
    وضعیت:

تشکر از ارسال / دوست داشتن
    2,647 بار در1,945 پست تشکر شده
    حالت من : Konjkav
    نوشته های وبلاگ
    59
    میزان امتیاز
    20
    Array

Wqvtb6gu4njz6tch5g7f احاديث گوهربار پيامبر گرامى اسلام «صلى الله عليه وآله وسلّم» از زبان""" مقام معظم رهبر """

- من اكل ما يشتهی ولبس ما يشتهی وركب مايشتهی لم‏ينظر اللّه اليه حتى ينزع او يترك.

(تحف العقول، ص 38)

در جمله "ركب مايشتهی" احتمال دارد كه معناى حقيقى كلمه مراد باشد؛ يعنى هر مركبى كه مورد ميل اوست، انتخاب كند و احتمال دارد به معناى «ركب الامر» باشد؛ يعنى هر كارى دلش خواست انجام دهد. به هرحال، نظر و توجه الهى كه رأس همه خيرات و مايه همه كمالات انسان در عالم وجود است؛ با ارتكاب اين امور از انسان گرفته مى‏شود و ترك آن هم به اين است كه با رياضت اختيارى، آنچه را كه هوس مى‏كند و مى‏تواند انجام دهد كنار بگذارد.
    كسانى كه قدرت انجام تمام مشتهيات خود را ندارند بايد قدر بدانند؛ زيرا اين نعمت بزرگى است كه انسان در مقابل هوا و هوس‏هاى خود، ميدان گسترده‏اى نداشته باشد. گرچه اگر بتواند و مبارزه كند، ثواب بيشترى دارد.

مدیر انجمن اهل بیت(ع)
    آفلاین
    وضعیت:

نوشته های وبلاگ
    59
    میزان امتیاز
    20
    Array

- من اكل ما يشتهی ولبس ما يشتهی وركب مايشتهی لم‏ينظر اللّه اليه حتى ينزع او يترك.
    (تحف العقول، ص 38)

در جمله "ركب مايشتهی" احتمال دارد كه معناى حقيقى كلمه مراد باشد؛ يعنى هر مركبى كه مورد ميل اوست، انتخاب كند و احتمال دارد به معناى «ركب الامر» باشد؛ يعنى هر كارى دلش خواست انجام دهد. به هرحال، نظر و توجه الهى كه رأس همه خيرات و مايه همه كمالات انسان در عالم وجود است؛ با ارتكاب اين امور از انسان گرفته مى‏شود و ترك آن هم به اين است كه با رياضت اختيارى، آنچه را كه هوس مى‏كند و مى‏تواند انجام دهد كنار بگذارد.
    كسانى كه قدرت انجام تمام مشتهيات خود را ندارند بايد قدر بدانند؛ زيرا اين نعمت بزرگى است كه انسان در مقابل هوا و هوس‏هاى خود، ميدان گسترده‏اى نداشته باشد. گرچه اگر بتواند و مبارزه كند، ثواب بيشترى دارد.

مدیر انجمن اهل بیت(ع)
    آفلاین
    وضعیت:

نوشته های وبلاگ
    59
    میزان امتیاز
    20
    Array

- ثلاثٌ من كنّ فيه استكمل خصال الإيمان:
    الذی إذا رضی، لم يُدْخِله رضاه فی باطلٍ و إذا غَضِبَ لم‏يخرجه الغضب من الحقّ و إذا قدر لم‏يتعاط ما ليس له.
    (تحف العقول، ص 43)

معناى روايت، اين نيست كه ايمان در اين سه خصلت منحصر است، بلكه مراد اين است كه در هر كس، اين سه خصلت وجود داشته باشد، حاكى از اين است كه همه خصال ايمان، در او جمع است. چون هر يك از اينها متوقّف بر مجموعه‏اى از صفات نيك و كاشف از آنها است.
    خشنودى و محبت كسى او را به باطل نكشاند كه موجب شود به ناحق از آن شخص دفاع كند و همچنين غضب، او را به برخوردهاى غلط و خروج از حق نكشاند، و در هنگام قدرت، كارهايى را كه حق او نيست مرتكب نشود.

مدیر انجمن اهل بیت(ع)
    آفلاین
    وضعیت:

نوشته های وبلاگ
    59
    میزان امتیاز
    20
    Array

الحياءُ حياءان، حياءُ عقلٍ وحياء حُمْقٍ، وحياء العقل العلم وحياءُ الحُمقِ الجهل.
    (تحف العقول، ص 45)

"حياءِ عقل" آن است كه انسان از روى عقل احساس حياء كند، مثل حياء در هنگام ارتكاب گناه، و يا حياء در مقابل كسانى كه احترامشان لازم است و اين حياء، علم است يعنى رفتارى عالمانه مى‏باشد.
    و "حياء جهل" آن است كه از پرسيدن و يادگرفتن يا از عبادت‏كردن و امثال آن، حياء كند (مثل كسانى كه در بعضى محيط‏ها، از نماز خواندن، خجالت مى‏كشند) و اين حياء، رفتارى جاهلانه است.

مدیر انجمن اهل بیت(ع)
    آفلاین
    وضعیت:

نوشته های وبلاگ
    59
    میزان امتیاز
    20
    Array

خياركم أحسنكم أخلاقاً، الذين يَألفون ويُؤلفون. (تحف العقول، ص 45)

بهترين شما، كسانى هستند كه برخوردشان با مردم، از همه بهتر است. چهره‏اى گشاده دارند كه مردم رغبت مى‏كنند با آنان انس و الفت بگيرند.
    معناى روايت، اين نيست كه اگر كسى پاى‏بندِ عمل به تكليف شرعى نيست ولى خوش‏برخورد است بر كسى كه وظائف دينى خود را انجام مى‏دهد ولى گشاده‏رو نيست، ترجيح دارد.
    بلكه مراد اين است فرد مؤمنى كه وظائف خود را انجام مى‏دهد و حسن خلق هم دارد بر مؤمنى كه خوش اخلاق نيست برترى دارد.

مدیر انجمن اهل بیت(ع)
    آفلاین
    وضعیت:

نوشته های وبلاگ
    59
    میزان امتیاز
    20
    Array

وجاءَهُ رجل بِلَبَن و عسل لِيَشربُهُ، فقال صلى الله عليه وآله وسلّم: شرابان يُكتَفى بأحدهما عن صاحبه لاأَشربُهُ ولااُحرّمُه ولكنّی أتواضَعُ للّه، فانّه مَن تواضع للّه رفعهُ اللّه و من تَكبّر وضعَهُ اللّه و مَنِ اقْتصد فی معيشته رزقَهُ اللّه و من بَذّر حرمهُ اللّه و من أكثر ذِكْر اللّهِ آجرهُ اللّه.(تحف العقول، ص 46)

چون ممكن است برخى اين‏طور فكر كنند كه عدم استفاده معصوم «عليه السلام» از بعضى نعمت‏ها به معناى تحريم است و لذا پيامبر صلى الله عليه وآله وسلّم فرمودند: من خود نمى‏خورم ولى تحريم هم نمى‏كنم، چون نمى‏خواهم از همه نعم حلال استفاده نمايم. و مراد از رفعت هم، رفعت معنوى است، گرچه ممكن است رفعت ظاهرى هم باشد ولى قدر مسلم رفعت روحى و معنوى است، يعنى اگر كسى براى خدا تواضع كند، خداوند روحاً و خُلقاً او را بالا برده و مشمول كرامات خود قرار مى‏دهد. همچنين قدر مسلم از وضع، تنزّل معنوى است، گرچه ممكن است تنزّل اجتماعى و موقعيتى هم منظور باشد.

مدیر انجمن اهل بیت(ع)
    آفلاین
    وضعیت:

نوشته های وبلاگ
    59
    میزان امتیاز
    20
    Array

- وقال رجلٌ اَوْصِنى، فقال صلى الله عليه وآله وسلّم: لاتَغضَب، ثم أعادَ عليه، فقال: لاتَغضَب، ثمّ قال: ليس الشّديد بِالصّرَعَةِ، انّما الشديدُ الذی يَملكُ نفسه عند الغضبِ.
    (تحف العقول، ص 47)

مراد از "لاتغضب" قهراً عصبانى‏شدن خارج از اختيار نيست، بلكه عصبانيت ارادى است، يعنى عصبانيت را اعمال نكن، خشم خود را رها نكن.
    فرد قوى آن كسى نيست كه هنگام كشتى گرفتن و زورآزمايى افراد ديگر را به زمين مى‏زند، بلكه كسى است كه هنگام خشم خود را نگه مى‏دارد.
    مراد از عصبانيت هم، تنها عصبانيت‏هاى زودگذر نيست، بلكه شامل موردى هم مى‏شود كه انسان از شخصى خشمگين است، آنگاه او را در ميدان‏هاى مختلف زندگى تعقيب مى‏كند تا در فرصتى مناسب، انتقام خود را از او بگيرد. مهاركردن خشم و شهوت در همه زندگى اثر مى‏گذارد.

صفحه 1 از 3 123 آخرینآخرین

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)